Deti a mladiství si pri silvestrovaní nekontrolovane pomáhajú alkoholom

31.12.2007 Prešov

Prešov 31. decembra (TASR) - Silvestrovská zabáva a oslavy vítania Nového roka patria medzi príležitosti, keď sa deti a mládež Prešovského kraja dostanú nekontrolovane k pitiu tvrdého alkoholu.
Vyplýva to z poznatkov, ktoré zhromaždili na Klinike pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (KP FNsP) J. A. Reimana v Prešove.
Výskumný tím sa zaoberal 129 prípadmi intoxikácie alkoholom u detí a adolescentov vo veku 2 - 18 rokov za obdobie január 2003 až september 2007. Ich liečba prebiehala na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) KP FNsP v Prešove, ktorá je pracoviskom pre celý Prešovský kraj. Okrem Silvestra boli pacienti s touto diagnózou prijatí napríklad po oslavách konca školského roka či po veľkonočnej oblievačke.
Podľa prednostu KP Jána Kovaľa rastie vo všeobecnosti počet prípadov s ťažkou otravou alkoholom. Je to podľa neho nový spoločensky, sociálne a medicínsky veľmi závažný problém, ktorý je potrebné riešiť komplexne.
Priemerný vek všetkých hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou bol 15,5 roka. V roku 2006 bolo trikrát viac prípadov ako v roku 2003. Nepriaznivý vývoj je u dievčat. Ich podiel na celkovom počte pacientov činil 48 percent, no v porovnaní rokov 2003 a 2006 vzrástol až šesťnásobne. Ani jeden takýto pacient na prešovskej JIS KP nezomrel.
Tím lekárov na čele s vedúcim JIS Rastislavom Havrillom tvorený ešte Julianou Kordovanovou a Jozefom Balážom zistil, že koncentrácia alkoholu v krvi boli v priemere 2,2 promile, z toho u hospitalizovaných dievčat 2,3 promile, u chlapcov 2,1 promile. V ťažkom stupni opitosti - s priemernou koncentráciou alkoholu v krvi 2,0 až 3,0 promile - prijali na JIS 58 detí, čo bolo 45 percent z celkového počtu hospitalizovaných s touto diagnózou. Dovedna päť dievčat a šesť chlapcov prijali na liečbu v najťažšom stupni opitosti, keď koncentrácia alkoholu v ich krvi bola vyše tri promile. Lekári priviedli pacientov k plnému vedomiu v priemere za 6,5 hodiny, pritom jednotlivé prípady trvali od piatich do 16 hodín. U 10 pacientov bolo okrem etanolu potvrdené požitie liekov, marihuany alebo durmanu. Priemerná doba hospitalizácie bola 2,8 dňa.
 

Vyberte región